proljetni jemeci:jela od zare(koprive),salata od jagorcevine

Bosanska kuhinja

Moderatori/ce: EMINA, sipova, moderatori

proljetni jemeci:jela od zare(koprive),salata od jagorcevine

PostPostao/la sipova dana 04 mar 2008 18:39

Proljece ove godine je u nase krajeve poranilo pa treba iskoristi i proljetne biljke za spravljanje jako zdravih jela.

salata od jagorcevine. Skuhani krompir isjeci na kolutove, posoliti, posuti isjeckanim listovima jagorcevine, posuti maslinovim uljem i iscjedjenim sokom od limuna. Ukrasiti sa listicima i cvjeticima jagorcevine.

Napomena: ko ne podnosi okus zare, neka u svako jelo od zare doda bijelog luka.

Cimbur od zare

1.Vrhovi mlade zare se obare i ocijede. Na masnoci malo proprzimo zaru i izlijemo jaja na oko.

2. Na proprzenu zaru izlijemo umucena jaja sa povlakom i zapecemo.

Corba od zare i krompira

Potrebno je: 2-3 veca krompira, so, biber, Dado zacin, mlada kopriva, jedno jaje, povlaka

Priprema: Oguliti krompir, isjeci ga na kockice i kuhati u 1l vode kojoj su dodati so i mljeveni biber i DADO zacin. Posebno oprati i obariti i sitno isjeckati zaru-koprivu, spojiti ih sa corbom, pa kuhati nekoliko minuta, podmutiti umucenim jajetom, zaciniti povlakom.
(umjesto krompira mozemo skuhati pirinac)

Uljevak od zare

Potrebno je: vrhovi mlade zare, 4 jajeta, 2 jogurta, 20 deka povlake, 20 deka mladog sira, pola kile ostre nule, prasak za pecivo.

Napraviti zitku smjesu, izliti u tevsiju i peci na umjerenoj temperaturu. Kad je uljevak pecen zaliti ga sa soljom slatke verenike i staviti ponovo u rernu. Rezati na kocke.
(umjesto ostrog brasna moze se uzeti kukuruzno braso)

Pita od zare

Ovo je kombinacija maslenice i polagane pite.( sredinom je pita a okolo uz rubove tevsije maslenica)

- cetiri jufke
-fil: vrhovi mlade zare, 4 jaja, pola kile mladog sira, frtalj povlake, casa verenike, casa kukuruznog brasna, so.

Preko tevsije staviti dvije jufke( da predju preko tevsije). Staviti fil. prekriti preostalim jufkama. Krajeve jufki koje su preko tevsije pomastiti i smotati uz krajeve tevsije. Peci na umjerenoj temperaturi. Kad je peceno zaliti casom vruce verenike i zacvrknuti kravljim maslom.

Pirjan od zare

- vrhovi mlade zare
- 2 glavice crvenog luka,
- frtalj fasiranog mesa
- solja pirinca
- DADO zacin

Sitno isjeckan luk proprziti na vreloj masnoci. Dodati meso i dinstati dok ne porumeni. Dodati biber, DADO zacin, biber, zaru i pirinac. Zaliti vodom i krckati dok voda ne ispari.

Cuspajz

Na masnoci kratko proprziti 2 cehna bijelog luka, vrhove zare. Zaliti verenikom. ucvrstiti jajetom i nisestom.

Zara sa suhim mesom i krompirom

Na masnoci proprziti sitno isjeckano suho meso (malo masnije) i glavicu crvenog luka. Dodati DADO zacin, biber, krompir isjecen na cetrvtine i vrhove zare.


Azra-Pemba
sipova
 
Postovi: 84
Pridružen/a: 06 jun 2007 12:17
Lokacija: sarajevo

Natrag na Male tajne velikih majstora

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron